Nyheter Hakadal IL - Veteran

HIL-veteraner på høstutflukt i vesterled

BUD - en Møretur verdt !

Det var en svært tilfreds gruppe HIL- veteraner som forleden kunne stige av bussen etter sin årlige høsttur, denne gang til Bud og Atlanterhavsvegen – et valg midt i blinken. Uansett hvilken vei en tar over fjellet, drar en forbi velkjente steder som hver for seg er perler i norsk natur. For vår del fikk vi en grytidlig "flying start" fra Beitostølen over flyer, daler og fjell til vi snirklet oss ned til Geiranger der M/S "Finnmarken" tok oss trygt og behagelig forbi både Friaren, De sju søstre og minst femti glitrende medsøstre på ferden inn til Ålesund og Molde, utgangspunktet for vårt endelige mål.

Vår utmerkete, lokale guide virket å kunne det som er verd å vite - og enda litt til. Bl.a. minnet han oss om at Aker Stadion – populært kalt "Røkkeløkka" – hadde kostet 220 mill. og ble oppført ut fra stranda på stein fra det som samtidig ble et parkeringshus oppe i fjellsida. Alt kan betraktes i fugleperspektiv fra nærmeste nabo, det 15 etasjers høye hotellet som er formet som et seil og som bærer samme navn – og som merkelig nok med sin beliggenhet ikke virker dominerende. I Oslo er de med rette stolte over operataket, men moldenserne har i mange tiår kunnet spasere på sitt rådhustak – blant roser, selvfølgelig.

Som kjent brant store deler av byen i april 1940, også kirken, men en ny med frittstående tårn ble reist i 1957 på høyde med rådhustaket. Området virker velorganisert og gir et harmonisk inntrykk, noe også det meste gjør i denne langstrakte havnebyen. Nesten alle turister besøker naturlig nok stedet kongen og kronprinsen søkte dekning i de siste aprildager 1940, der kongebjørka sto. Den gamle ble utsatt for hærverk tidlig på 80-tallet, men kong Olav plantet ei ny. Den ble tatt av orkanen i 1992, men kong Harald plantet på nytt. Bildet av far og sønn "ved en sølvblek bjerkestamme" er kanskje det mest kjente og iallfall det mest symbolske bilde fra krigstida.

Turens høydpunkt ble likevel turen til Bud og Atlanterhavsvegen. Etter å ha inntatt flere porsjoner av Bryggjens eksklusive fiskesuppe fikk vi atter en livfull historisk beskrivelse av stedet, og det ble tydelig at kokken kunne stedets historie i tillegg til å lage god suppe. På 1500- tallet var Bud nemlig det største handelssted mellom Bergen og Trondheim, så stort og viktig at rikets mektigste mann på den tida, erkebiskop Olav Engelbrektson, sammenkalte til riksråd på stedet i 1533, mest for å bevare Norge som et katolsk land, men også for å øke sin egen innflytelse. Kirken var en vesentlig maktfaktor på den tida, men tross alt var det danskekongen som bestemte, og reformasjonen kom som kjent i 1536, og erkebiskopen selv flyktet til Nederland og døde der året etter. Med en viss rett kan møringene hevde at Bud var landets hovedstad i de tre ukene riksrådet varte i 1533.

På høyden ovenfor havna ligger Det restaurerte Ergan fort, et dystert minne om at stedet under siste krig var en del av den såkalte Atlanterhavsvollen, men det er også et minne om polske og russiske krigsfanger som satte livet til under arbeid med fortets underjordiske tuneller. Det hender ennå at etterkommere finner fram til stedet.

Nye veier forbindes gjerne med naturinngrep i negativ forstand, men når det gjelder prosjektet Atlanterhavsveien, står vi overfor det motsatte. Sjelden ser vi et så vellykket samspill mellom natur og ingeniørkunst, eller natur og kultur om en vil. Veien er forlengst verdensberømt og har bidratt til en velfortjent "ny giv" for hele området, og selvsagt måtte dette bli stedet for det tradisjonelle gruppebildet.

Til og med enkelte solgløtt ble vi tildelt, særlig på hjemturen. kanskje var det til ære for sjåføren som var helt prima. Kun en gang måtte han bråbremse for en rev som ikke kunne trafikkreglene. HIL-veteranene slapp med skrekken og Møre fikk beholde sin rev. Etter en hyggelig avslutning og søvn på "Seilet" bar det opp Romsdalen og ned "Dalenes dal"- og siden vår sjåfør kan kunsten å skynde seg langsomt, var reisen til ende – og veteranene var et turminne rikere. Vår sjåfør bidro med med mye underveis, alt fra det rent praktiske til det mer kulturelle og muntre. Det gjorde også Svein Bøe, formann i aktivitetskomiteen og med planlegging og informasjon på sine skuldre. Med røtter både i Romsdal og Gudbrandsdal kunne han derfor litt mer enn vanlige turister får høre. Vår sangglade leder Liv Fredriksen ga da også en vel fortjent takk til dem begge for en trivelig tur gjennom vårt skjønne, trollete, glitrende Norge.

- - -

Halvor Gundersen

Ref.

Atlanterhavsveien SOBøe140824 001 På Bergo hotell  SOBøeGeiranger SOBøeTransfer til Hurtigruta SOBøe140824 004 Inntrykkene studeres SOBøe140824 006-De Syv Søstre SOBøepg140824 007 Servering ombord SOBøe140824 008 Molde SOBøe140824 009 Rosenes by SOBøeVed Kongebjørka SOBøeBryggja i Bud SOBøe140824 012 Fiskesuppa er berømt SOBøeJohn Einar Solheim forteller Buds historie SOBøe140824 014 Mye vær på Bud SOBøeSiste kveld med gjengen SOBøe

Utskrift E-post

Hakadal Idrettslag

Orgnr: 983 951 244
Postboks 113 Åneby

1485 Hakadal
 

Besøksadresse

Sloraveien 2
1488 Hakadal

 

Vår visjon

Hakadal Idrettslag skal være det naturlige og foretrukne aktivitetstilbud for barn, ungdom og voksne i Hakadal.

Grasrotandelen

grasrot