Ny i HIL Langrenn?

HIL langrenn Nordseter tur 2012 079

Som forelder til en langrennsløper er det mange ting man skal forhold seg til, ikke minst dette med smøring og utstyr.

Klassisk og fristil krever litt forskjellig lengde på ski og staver, og dette gjør det mulig å kombinere.

Generelt kan en si at:
- klassisk ski det ene året passer som skøyteski det neste.
- skøytestaver det ene året passer som klassiskstaver det neste.

På denne måten slipper en med å måtte kjøpe ett par ski (til klassisk) og ett par staver (til skøyting) hvert år.
Det er også en bonus ved at det blir mindre smøring dersom ett par ski er kun til skøyting. Disse behøver ikke smøres til hver økt, det blir da kun behov for å smøre til klassisk øktene.

Men hvor lange skal ski og staver være?
Anbefalte lengder:

Høyde Klassisk ski Skøyteski Klassisk staver Skøytestaver
120 136 126 100 106
125 141 131 104 110
130 147 137 108 114
135 153 142 112 119
140 158 147 116 123
145 164 152 120 128
150 170 158 125 132
155 175 163 129 136
160 181 168 133 141
165 186 173 137 145
170 192 179 141 150
175 198 184 145 154
180 203 189 149 158

Når det gjelder ski for unge talenter og de aller minste, er det viktig å huske på at om du kjøper for lange eller stive ski, er disse vanskeligere å styre enn kortere ski. Dette vil ødelegge skiopplevelsen. Kjøp alltid ski som barnet vokser ut av. Ikke som de skal vokse inn i!

Det samme gjelder for staver. For lange staver gir ofte dårligere teknikk. Det er bedre med litt for korte staver enn litt for lange.

SMØRING AV SKI

Det som er viktig her, er å ikke gjøre ting for komplisert til å begynne med, og så kan man heller avansere etterhvert! En enkel nybegynnerguide finner du her pdfSmøretips_Knut_Nystad.pdf

Besøk også gjerne hjemmesiden til Knut Nystad på: http://knutnystad.com/smoretips-2/

Begynn med det grunnleggende, og prøv dere frem med noen få smurninger. Man trenger ikke å være landslagssmører for å smøre gode ski. Det er de samme prinsippene som gjelder uansett om det er klisterføre eller tørrvoksføre: HARD smurning i bunn, så mykere frem til det/de øverste lagene som er for dagens føre.                                                                                                                                                                    Klister: 2-3 lag Tørrvoks: 4-8 lag

I dag kan man også finne masse info på nett, og alle utstyrsleverandører som Swix, Rex etc. har fyldig info på sine hjemmesider. Swix har gode instruksjonsvideoer, og en Wax Wizard som kan guide dere til riktig smørning. Sjekk ut mere her: http://www.swix.no/Tips-guider

Når det gjelder klassiske ski, så er noe av det viktigste å definere smøresonene, dvs. det området hvor man skal legge festesmørning. Her forklares dette på en video - klikk på linken under:

www.aftenposten.no/webtv/Slik-finner-du-smoresonen-pa-skiene

Rensing av ski:

www.youtube.com/watch?v=uNbUoz9Y97s&list=PLD6C299B270FDD72E

Grunnprepp:

www.youtube.com/watch?v=BuW2Q7gtwNw

HUSK AT ØVELSE GJØR MESTER OG AT DET TAR BÅDE TID, PRØVING OG ERFARING FOR Å BLI GOD TIL Å SMØRE SKI!

DELTAKELSE PÅ RENN

Hil langrenn skal ha plass til "alle", og håpet vårt er at barn og ungdom synes dette er så gøy og givende at de blir i idretten lengst mulig! En del av det å holde på med en individuell idrett er også deltakelse i konkurranser/renn. Vi ønsker derfor at flest mulig skal være med på dette. I starten av sesongen så setter vi opp en liste over prioriterte renn, som vi mener alle bør delta på, i tillegg til renn for de som ønsker å konkurrere mer. Vi hører til en stor skikrets, men de fleste renn foregår i overkommelig avstand fra bygda. Et av mange høydepunkter i sesongen er GIF stafetten, hvor man deltar som lag, og får brynet seg på våre konkurrenter i GIF og NIL. Her er det derfor fint om vi stiller så mange lag som mulig! Bygdemesterskapet, karusellrenn og vårt eget Hakadalsrenn er også prioritert når det kommer til deltakelse - og veldig moro!

DUGNADER

All aktivitet i Skigruppa er basert på dugnadsinnsats!

Våre flotte trenere, foreldre, styret, hjelpere og «voksenmedlemmer» legger ned en formidabel innsats for å gi barna et variert treningstilbud, holde løypene i stand, vedlikeholde og utvikle anlegget vårt, arrangere skirenn, skiskole og kafe på skihytta.

For å få kabalen til å gå opp så er vi avhengig av at ALLE bidrar. Spesielt under arrangement etc., så må vi ha hjelp. Dette gjelder vårt eget Hakadalsrenn, karusellrenn, bygdemesterskap og Barnas Holmenkolldag i Hakadalskogen. I tillegg så har vi kveldsmatservering for våre utøvere hver 14.dag i skihytta etter trening, hvor dere foreldre ordner dette på dugnad. Vi setter opp en felles kveldsmatliste, og HIL langrenn dekker alle utgifter til innkjøp av mat.

På trenersiden vil det også være behov for ressurser, og da først og fremst skileiken. Vi aktiverer hver vinter mellom 50-90 barn i skiskolen vår, og trenger både ansvarlige og assistenter til de forskjellige gruppene. Dette er en av våre VIKTIGSTE oppgaver! Er du interessert så gi beskjed til trener/styret. Vi kjører kurs ved behov, og hovedtyngden av våre skileiktrenere har kompetanse gjennom skiforbundet. Dette dekkes i så fall av klubben.

Vi oppfordrer også så mange som mulig til å møte opp på den store fellesdugnaden på høsten for å klargjøre løyper og anlegg, det kommer alle til gode!

STYRET - HIL LANGRENN